Mitől különleges a Tokaji Aszú?

0
903
views
Tokaji Aszú

“Tokaj titka a nemzedékek óta szőlő- és borkultúrával foglalkozó emberek tudásán kívül a különleges termőterület: vulkanikus altalajon agyag- vagy lösztalaj, a napsütötte déli lejtők és a Tisza és Bodrog folyók által meghatározott mikroklíma, mely kedvez a botrytis cinerea (nemes penész) kialakulásának, és az ezt követő aszúsodásnak.”

Aszú fajták
Aszú fajták

A kiváló minőség titka a szemenkénti szüretelésben rejlik, melyre késő ősszel (október-december) kerül sor. A szüretelők, minden egyes fürtből kézzel válogatják ki az elaszúsodott szemeket, így többszöri szüret szükséges. Ez az időigényes munkafolyamat az oka a Tokaji Aszúk viszonylag magas árának.

Hogyan is készül pontosan ez a különlegesség?

aszú válogatásA kézzel szüretelt aszúszemeket nagy kádakban gyűjtik össze majd tapossák péppé. Erre az aszútésztára azonos évjáratú bort vagy mustot öntenek és ázni hagyják egy-két napig. Amikor a “tészta” felemelkedik a bor felszínére, leszűrik és ezt préselik. A préselés során kinyert mustot hordóban vagy tartályokban erjesztik aszúborrá. Fogalomba hozatal előtt az aszút legalább 2 évig kell érlelni kell (1 évi hordóban, 1 évig palackban). A kész borok különleges 0,5l-es palackban kerülnek piacra.
A borok címkéjén lévő “puttonyszám” az aszú édességére,  a borban lévő aszúkoncentrációra utal. Jelenleg 3,4,5 vagy 6 puttonyos változatok kaphatók.

ünnepi ital
ünnepi ital

A Tokaji Aszú elkészítésének nincs kőbevésett útja. Minden termelő, minden pincészet belecsempészi a maga ízvilágát, éppen ettől olyan különlegesek. A világon az egyik legjobban érlelhető bor fajta, magas cukor-és savtartalma miatt, akár 100 év elteltével is élvezhető az íze.

Egyedisége miatt az ünnepi asztalok italának tekintjük.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írja be a kommentjét
Írja be ide a nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .