A megmérettetésre 67 pincészet 126 tételével neveztek Debrecen Város Fehér Bora, Debrecen Város Vörös Bora és Debrecen Város Pezsgője kategóriákban. Összehasonlításul tavaly 56 pincészet 118 tétele versengett a három fődíjért.

Idén is szigorú szabályok szerint zajlott a bírálat. A szakmai és a társadalmi zsűri úgynevezett vakkóstolással pontozta a mintákat. A zsűri elnöke Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a Corvinus Egyetem professzora volt. A versenyen pincészetek és egyéni termelők vehettek részt Magyarország valamennyi borvidékéről.
Papp László polgármester szerint:
“a napjainkban zajló gasztronómiai forradalomból Debrecen sem maradhat ki.”
– Fontosnak tartjuk azt, hogy a minőséget egyre magasabb szinten biztosítva tudjuk a kulináris értékeket ebben a városban is megélni. Nagyon jó üzenete van az én megítélésem szerint annak, hogy Debrecen városa a magyar borkultúra mellett is leteszi a voksát, fontosnak tartja a magyar borok népszerűsítésében szerepet vállaljon – fogalmazott a bejelentésen Papp László.
Demeter Endre, a Demetervin Pincészet borásza azt mondta, a városnak óriási eredményei vannak és jó ennek egy kicsit a részesévé válni.
A zsűri három kategóriában hirdetett győztest, akik az éremcímke használatára, valamint idén is Debrecen Város Bálján vehetik át elismerésüket.
“Debrecen Város Fehér Bora 2019″
Demetervin Pincészet, Mád
2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el 2019-ben
“Debrecen Város Vörös Bora 2019″
Vida Péter, Szekszárd
2016-os évjáratú Ölelés nevű merlot bora nyerte el 2019-ben
“Debrecen Város Pezsgője 2019″
Sauska Tokaj Kft.
Brut száraz furmint, hárslevelű, chardonnay fehér pezsgője nyerte el 2019-ben.