Debrecen város bora 2017

0
636
views
Miskolczi-János-2017
Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Város Bora választás Debrecenben, a Város Bálján, melyet a Kölcsey Központban rendeztek meg. Az elmúlt 2 évhez képest jelentősen megnövekedett az érdeklődés eme esemény irányt. A tavalyi 51 tétel helyett most 94 kiemelkedő minőségű bor nevezett, ennek köszönhetően idén nem csak kettő, hanem 4 kategóriában díjazott a zsűri. A hagyományos fehér- és vörösbor kategória mellett 2 prémium kategória is megválasztásra került.  

Asztali borok kategória nyertesei

Fehérbor kategóriában: Szászi Endre – Szent-György hegyi Olaszrizling (2015)
Szászi Endre – Szent-György hegyi Olaszrizling (2015)
  Az ültetvény a Szent-György hegy déli oldalán helyezkedik el. Hat és huszonnyolc éves telepítési időszak alatt, három részben telepített, kiváló minőségű olaszrizling. Talajszerkezetet tekintve barna erdőtalaj, erős bazalttagozódással. 1999 óta a terület bio művelés alatt áll. Szászi Endre odafigyelése és gondoskodása mellett összesen 4000 palack készült a borból.    

Vörösbor kategóriában: Centurio Szőlőbirtok – Összetett (2015)

Centurio Szőlőbirtok – Összetett (2015)
  Kékfrankos és cabernet franc házasításából született. „Összetettségét a mátrai borvidék talajösszetettsége biztosítja.” Tőketerhelés 1,5 kg. Tőkeszám: 4000/hektár Termőhely: Gyöngyöstarján Fay-domb és Diós dűlők. Az erjesztés zárt kádakban történik, maximum 2 hetes áztatással. A 2015-ös évjáratnál a terroir jelleg kevésbé érződik, viszont a piros bogyós gyümölcsök – málna és szeder – kiválóan érezhetők a borban.  

Prémium kategória díjazottjai

  Prémium Fehérbor: Tokaj-Hétszőlő – Furmint Selection (2012)
Tokaj-Hétszőlő – Furmint Selection (2012)
  Szüret időpontja 2012.09.14-én a birtok azon területéről, ahol legvékonyabb a löszréteg, hogy a borban a terroir minél jobban érezhető legyen. Szüret után kíméletes préselésre kerül sor, ezután fahordókba kerül a must, itt történt az erjedés is. Összesen 8000 palack készült belőle.       Prémium Vörösbor: Bodri Pincészet – Gurovica Kékfrankos (2013)
Bodri Pincészet – Gurovica Kékfrankos (2013)
  Gurovica a borvidék egyik legjobb termőhelye. Lösz, vörösagyag, szürkeagyag, és mészbabákkal fedett területen teraszos művelés alkalmazva a legkiválóbb minőség elérését célozták meg a termelők. 10 éves telepítés során 1kg/tő tőketerheléssel és hektáronkénti 5500 tőkével büszkélkedhetnek. A szüret szeptember végén történt zárt és irányított erjesztéssel egyaránt. Erjedés után 225 és 500L-es hordókban érett a bor. Összesen 1287 palack készült.

A Város Bora megválasztása mellett Debrecennek egyéb ambíciói is vannak a borászat terén. A Debreceni Egyetem, Debrecen városa és Mád település összefogásában egy tudományos együttműködés kezd körvonalazódni, melynek célja a Tokajban előállított borok élettani hatásainak bemutatása és az azzal kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenység végzése.” /Papp László/

A város vezetése azt a történelmi tradíciót szeretné életre kelteni, mely korábban a települést az Érmellékhez fűzte.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Írja be a kommentjét
Írja be ide a nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .