„A magyar bor és borkultúra nem idegen Debrecentől: történelmi tény, hogy Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt. Az egész Kárpát-medencében először a Debrecentől alig 40 kilométerre fekvő Bihardiószegen alapítottak 1870-ben vincellér iskolát. Az pedig rangot, megbecsülést, tekintélyt jelentett a módos debreceni polgárok körében, ha szőlőjük volt az Érmelléken – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve: ezért érzi Debrecen város vezetése fontosnak, hogy ezzel a magas presztízsű címmel is támogassa a magyar borászatot a Kárpát-medencében.”
2015-ben első alkalommal rendezték meg a Város Bora választást, Debrecenben, a Déri Múzeumban.
A 2015-ös évben 2 bor nyerte el a Város Bora címet:
Fehérbor kategóriában a Szent Tamás pincészet 2013-as évjáratú Mád Furmintja.

A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészetet 2009-ben alakult Tulajdonosai célul tűzték ki, hogy a mádi és a Mád környéki dűlőkről egyedi, a termőhelyet hűen bemutató borokat készítsenek.
A bor által a furmint fajtának egy új arcát ismerjük meg úgy, hogy ízében és illatában határozottan jelen van a mádi dűlők jellege, amit az agyagásványok nagyfokú jelenléte tesz hangsúlyossá és fő célja a “jól ihatóság”.
Vörösbor kategóriában a St. Andrea pincészet 2012-es évjáratú, Áldás nevű Egri Bikavére.

Illatában a piros-bogyós gyümölcsök dominálnak (málna, ribizli). Mellette rózsa és borsos, fűszeres jegyek. Friss, lendületes, élő szerkezet, sok gyümölcs és fűszer jelenik meg a szájban is, ha megkóstoljuk. Ropogós, könnyű, ám tartalmas egri vörös a mindennapokra.
Olyan borokat választottak a szakértők, melyek minősége kitűnő, de az árban mindenki által elérhetőek.
„…A város népszerűsíteni fogja ezeket a borokat, a borok pedig a várost fogják népszerűsíteni a következő évben.” /Papp László/